Dr. Donauer Éva gyermek fogorvos

Dr. Donauer Éva gyermek fogorvos

2.sz körzet

1118 BP.REGŐS KÖZ 6.

246-3297

 

Rendelési idő

Hétfő-Csütörtök: 14-20
Kedd-Szerda:     08-14
péntek: páros    08-14
         páratlan    14-20

A HÁZIORVOSI RENDELÉS RENDJE

1. A légúti panaszokkal rendelkező és/vagy lázas beteg személyes megjelenés helyett először telefonon vegye fel a kapcsolatot a rendelővel. A telefonos jelentkezés alapján a panaszok és az előzményi adatok megismerését követően dönt a háziorvos a további tennivalókról.

 

2. A rendelőben a betegfogadás – a sürgősségi eseteket kivéve – időpont előjegyzés alapján működik, a jogszabályban és eljárásrendben előírt járványügyi és betegellátási előírások maradéktalan teljesülése érdekében, a rendelőbe indulás előtt más esetben is kérjenek időpontot! Kérjük a telefonos megkeresés során türelmüket ha sokszor többszöri alkalomra sikerül csak elérniük a rendelőt, hiszen ezen idő alatt más páciensekkel beszélnek a vonalban, vagy betegellátás zajlik.

3. Előzetes időpont egyeztetése nélkül csak abban az esetben köteles a háziorvos ellátni a rendelési idejében hozzá fordulókat, ha heveny megbetegedésük vagy krónikus betegségük miatt ellátatlanságuk az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet. Ennek megítélése az orvos döntése és ez esetben is csak súlyos életveszélyes állapotok esetén jelent soronkívüliséget az időpontra érkező betegekhez képest, más esetben várakozniuk kell.

4. Használják a rendelő által megadott elektronikus és egyéb csatornákat, panaszmentesség esetén rendszeres gyógyszerigényüket pl. eljuttathatják akár rendelési időn kívül is a háziorvosi rendelő postaládájába, email címére, vagy amennyiben az biztosított rámondhatják üzenetrögzítőjére.

5. Egészségügyi intézményben mindenki köteles folyamatosan orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A maszk biztosítása nem a rendelő feladata!

6. A váróhelyiségekben biztosítanunk kell, hogy a páciensek között legalább 1 méter távolság megtartható legyen. Ez a rendelkezés általában maximum 5-6 beteg egyidejű várakozását teszi lehetővé. Kérjük ennél többen ne tartózkodjanak egyszerre a váróhelyiségben!

7. Kérjük használják a váróhelyiségben kihelyezett alkohol tartalmú fertőtlenítőszeradagolókat az érkezéskor és távozáskor is kezük fertőtlenítésére.

8. Amennyiben állapotuk lehetővé teszi, lehetőség szerint kísérő nélkül jelenjenek meg a rendelésen.

9. A váróhelyiségben nem helyezhetők el újságok, magazinok, szórólapok, gyermekjátékok stb.

10. A sürgősségi betegellátást a rendelkezésre állást követően a központi ügyelet biztosítja.
Az ügyelet kezdete: 0-24 óráig. Az ügyelet telefonszáma: +36 1 203 3615.
Rosszullét, hirtelen jelentkező erős panaszok, súlyos sérülés esetén hívják a 112 számon az Országos Mentőszolgálatot!

Az alábbi működési rend javaslatot a hatályos jogszabályok és a legfrissebb eljárásrend alapján állítottuk össze.

Önnek új háziorvosához való bejelentkezéskor (átjelentkezéskor) a következő a tennivalója:

– Felkeresheti új háziorvosát az átjelentkezés előtt, megismerkedhet vele, ez Önt nem kötelezi semmire. Ezt megteheti akkor is, ha Ön éppen nem beteg.
– Ha úgy dönt, hogy át szeretne jelentkezni, a háziorvosnál ki kell töltenie a megfelelő formanyomtatványt, melyen nyilatkozik, hogy át szeretne jelentkezni. Ehhez szüksége lesz a TAJ-kártyájára, régi háziorvosa nevére és rendelőjének címére.
– Új háziorvosa e nyilatkozat alapján levélben megkeresi az Ön korábbi háziorvosát, és postai úton átkéri tőle az Ön korábbi kórtörténetét tartalmazó dokumentációját, azaz az Ön „kartonját”. Önnek tehát nem kell orvostól orvosig járnia, és várakozással tölteni az idejét. Természetesen, amennyiben Ön szívesen felkeresi régi háziorvosát, a kikérő lappal személyesen is átviheti új orvosának a személyes dokumentációját.
– A továbbiakban Önt már új háziorvosa látja el.
A szűrővizsgálatok fontossága:
 
A betegségek megelőzése, illetve a már kialakult megbetegedések korai felismerése és szövődményeik kialakulásának megakadályozása, vagy hátráltatása, a háziorvos nagyon fontos feladata. A betegségek sokkal hatékonyabban gyógyíthatók, ha időben felismerjük őket. A megelőzés legfontosabb módszerei a szűrés és a páciensek minél szélesebb körű tájékoztatása.
A szűrésbe nagyon sokféle vizsgálat tartozik. Kezdve a hozzánk forduló betegek kikérdezésével (pl. a családban előforduló betegségek, saját korábbi betegségeik, dohányzás, alkohol fogyasztás), az egyszerűbb, a háziorvosi rendelőben is elvégezhető vizsgálatokon át (pl. vérnyomás mérés, testtömeg- és magasságmérés, vér-, vizelet-, székletvizsgálatok, EKG, látásélesség vizsgálata) a szakorvosi rendelőkben elvégezhető vizsgálatokig (pl. mammográfia, nőgyógyászati és urológiai szűrővizsgálatok, csontsűrűség mérés).
A szűrőprogramoknak két alapvető formája van, a kampányszűrés, amikor az adott nemhez és korcsoporthoz tartozó pácienseket országosan szűrik, (behívót kapunk valamely vizsgálatra – pl. tüdőszűrés, mammográfia, nőgyógyászati rákszűrés). Ezek nagyon fontos és hatékony vizsgálatok, ezért kérem Önt, hogy egészsége érdekében ezekre a vizsgálatokra feltétlenül menjen el!
A másik fontos szűrési módszer a háziorvos és páciense szoros együttműködését kívánó folyamatos, egyénre szabott szűrővizsgálatok elvégzése. Ez az előbbinél is hatékonyabb, hisz az Ön egyéni problémáit is figyelembe véve javasolja orvosa a vizsgálatok elvégzését. Sokkal gyakrabban kell például vérnyomást mérni annál, akinek a szülei magas vérnyomásban szenvednek, vagy annál a hölgynél gyakoribb nőgyógyászati vizsgálatra van szükség, akinek az édesanyja, vagy lánytestvére nőgyógyászati rákos megbetegedésben szenved.
Alapvető fontosságú tehát, hogy Ön 35 éves kor alatt legalább 2 évenként, afölött évenként felkeresse háziorvosát, hogy az aktuális szűrővizsgálatokat elvégezhessük, illetve a megfelelő szakvizsgálatokra Önt beutaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook
YouTube
YouTube
Follow by Email